Lemon Cheesecake

cheesecake recipe, lemon cheesecake recipe, canada food, canadian cuisine, canada recipe• 1 pkg (250 g) light cream cheese, softened
• 1 1/4 cups (300 mL) granulated sugar
• 2 tbsp (30 mL) all-purpose flour
• 1 tsp (5 mL) vanilla
• 3 eggs
• 1 container (454 g) extra smooth light ricotta cheese
• 1 cup (250 mL) fat-free sour cream
• 1 tbsp (15 mL) finely grated lemon rind
• 2 tbsp (30 mL) lemon juice
• 22 vanilla wafers
• 4 cups (1 L) fresh berries and/or sliced peaches, mango, kiwi, etc.

Beat cream cheese and sugar with electric mixer in large bowl until smooth. Beat in flour and vanilla. Beat in eggs just until well blended. Blend in ricotta cheese, sour cream, lemon rind and lemon juice. Place vanilla wafers in bottom of 9-inch (23 cm) springform pan. Gently spoon cheesecake batter over wafers. Bake in preheated 325°F (160°C) oven until centre is set but slightly wobbly, about 65 to 70 minutes. Remove from oven; run knife around edge. Return to oven that has been turned off. Let rest 1 hour with door ajar. Remove outer ring. Refrigerate, covered, at least 3 hours before serving. Serve slices topped with 1/3 cup (75 mL) fresh fruit.

Serves 12.

GÂTEAU AU FROMAGE ET AU CITRON

• 1 paquet (250 g) de fromage à la crème léger ramolli
• 1 ¼ tasse (300 ml) de sucre granulé
• 2 c. à table (30 ml) de farine tout usage
• 1 c. à thé (5 ml) vanille
• 3 œufs
• 1 contenant (454 g) de fromage ricotta léger extra doux
• 1 tasse (250 ml) de crème sure sans gras
• 1 c. à table (15 ml) zeste de citron finement râpé
• 2 c. à table (30 ml) jus de citron
• 22 gaufrettes à la vanille
• 4 tasses (1 l) de baies fraîches et/ou tranches de pêche, de mangue, de kiwi, etc.

Battre le fromage à la crème et le sucre au malaxeur électrique dans un grand bol jusqu’à ce que la texture soit onctueuse. Ajouter la farine et la vanille et continuer à battre. Ajouter les œufs et battre jusqu’à ce que le tout soit bien mélangé. Incorporer le fromage ricotta, la crème sure, le zeste de citron et le jus de citron. Déposer les gaufrettes à la vanille dans le fond d’un moule à charnière de 9 po (23 cm). À l’aide d’une cuillère, verser lentement le mélange du gâteau au fromage sur les gaufrettes. Faire cuire dans un four préchauffé à 325 °F (160 °C) jusqu’à ce que le centre du gâteau soit ferme, mais encore un peu mou, environ 65 à 70 minutes. Retirer du four et glisser un couteau le long de la paroi. Remettre dans le four éteint et laisser reposer une heure avec la porte entrouverte. Retirer la paroi extérieure. Réfrigérer, couvert, au moins trois heures avant de servir. Servir des parts garnies de 1/3 de tasse (75 ml) de fruits frais.

12 Portions.

Recipe courtesy of the Egg Farmers of Canada.

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