Salmon Dill Pie with Rice Crust

salmon recipe, savoury pie recipe, canadian cuisine, canadian recipe, canada foodTIP: May also be made with leftover cooked salmon, leftover cooked or canned tuna, or crab meat.

• 2 1/2 cups (625 mL) cooked rice, cooled
• 6 eggs
• Cooking spray
• 2 tsp (10 mL) oil
• 2/3 cup (150 mL) diced onion
• 1/2 cup (125 mL) diced celery
• 2/3 cup (150 mL) fat-free evaporated skim milk
• 1 tbsp (15 mL) chopped fresh dill or parsley (or 1 tsp / 5 mL dried dill or parsley)
• Salt and pepper, to taste
• 1 can (170 g) salmon, drained
• 3/4 cup (175 mL) shredded low-fat Swiss cheese

Stir together rice and one whisked egg. Spray 9-inch (23 cm) pie plate with cooking spray. Press rice mixture into bottom and sides of pie plate. Heat oil in non-stick skillet. Cook onion and celery, stirring occasionally, until soft, about 5 minutes. Whisk together remaining eggs, evaporated milk, dill or parsley, salt and pepper in large bowl. Stir in onion mixture, salmon and half of the cheese. Spread on rice crust. Top with remaining cheese. Bake in preheated 375°F (190°C) oven until knife inserted in centre comes out clean, about 30 to 35 minutes.

Serves 6.

PÂTÉ AU SAUMON À L’ANETH SUR UNE CROÛTE DE RIZ

CONSEIL : La recette peut aussi être préparée avec un restant de saumon cuit, un restant de thon cuit ou en boîte, ou de la chair de crabe.

• 2 1/2 tasses (625 ml) de riz cuit refroidi
• 6 œufs
• Aérosol de cuisson
• 2 c. à thé (10 ml) huile
• 2/3 tasse (150 ml) d’oignon coupé en dés
• 1/2 tasse (125 ml) céleri coupé en dés
• 2/3 tasse (150 ml) de lait écrémé évaporé sans gras
• 1 c. à table (15 ml) d’aneth ou de persil frais haché (ou 1 c. à thé / 5 ml d’aneth ou persil séché)
• Sel et poivre, au goût
• 1 boîte de saumon (170 g) égoutté
• 3/4 tasse (175 ml) fromage suisse à faible teneur en gras, râpé

Brasser le riz et un œuf battu. Vaporiser un moule à tarte de 9 po (23 cm) avec l’aérosol de cuisson. Garnir le fond et les bords du moule à tarte avec le mélange de riz. Faire chauffer l’huile dans une poêle à frire antiadhésive. Faire revenir l’oignon et le céleri en remuant à l’occasion, jusqu’à ce qu’ils soient tendres, environ 5 minutes. Battre au fouet les autres œufs, le lait évaporé, l’aneth ou le persil, le sel et le poivre dans un grand bol. Ajouter le mélange d’oignon, le saumon et la moitié du fromage. Étendre sur la croûte de riz. Garnir du restant de fromage. Faire cuire dans un four préchauffé à 375 °F (190 °C), jusqu’à ce qu’un couteau inséré au centre en ressorte propre, environ 30 à 35 minutes.

6 Portions.

Recipe courtesy of the Egg Farmers of Canada

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